Kaupanvahvistaja

Nyt kun remonttimme on valmistunut, eikä remonttikokemuksia enää siis ole jaettavaksi, ajattelimme täällä blogissa avata muutamia asuntokauppaan liittyviä käsitteitä. Näistä ensimmäiseksi valikoitui kaupanvahvistaja.

Kaupanvahvistajalla on nimityksensä pohjalta oikeus vahvistaa kiinteistön omistuksen siirto. Tämä on tehtävä kirjallisesti ja kiinteistökauppaa säätelevän maakaaren mukaisesti. Kiinteistökaupan kauppakirjan allekirjoittaa kaupantekotilaisuudessa ostajan ja myyjän lisäksi myös kaupanvahvistaja. Kaupanvahvistaja tarkistaa myös ostajan ja myyjän henkilöllisyyden. Kaupanvahvistajaa tarvitaan vain kiinteistökaupan yhteydessä, asunto-osakkeen kohdalla kaupanvahvistajalle ei ole tarvetta.

Kaupanvahvistajana kiinteistökaupoissa toimii yleensä maanmittauslaitoksen tähän tehtävään määräämä henkilö. Tällaisella henkilöllä on oltava kattava kokemus kiinteistönvälitysalalta ja hän voi edelleenkin toimia kaupanvahvistajan tehtäviensä ohella myös kiinteistönvälittäjänä. Kaupanvahvistajan tehtävä on varmistaa asiallinen menettely kiinteistökaupan yhteydessä ja ehkäistä väärinkäytökset.