Lankutusta

Tämä viikko onkin mennyt lomaillessa. Olen nimittäin pitänyt tämän viikon remonttilomaa ja aika on kulunut rattoisasti lattialankkujen parissa. Talomme lattiamateriaaliksi on muutamia laatoittetuja kohtia lukuunottamatta valikoitunut 15 cm leveä tammilankku, jonka tilasimme Virosta. Valitsemamme laadun toimittamiseen meni viime kerralla kuukausia ja varauduimme nytkin samaan. Luonnollisesti tällä kertaa lankut saapuivat muutamassa päivässä ja ovatkin nyt olleet mukavasti tiellä keväästä lähtien, koko remontin ajan.

Lattian asennuksesta vastasi alan ammattilainen, joten itselläni oli tässä lähinnä apupojan rooli. Olimme tasoittaneet lattian muutama viikko sitten ja nyt oli siis viimeistelyn vuoro. ”Mestarin” levittäessä liimaa ja sahatessa, minä puolestani kasasin palapeliä eri kokoisista ja värisistä tammen palasista. Susanna oli lajitellut lankut etukäteen värisävyjen mukaan ja tuolta pohjalta koitin varmistaa, että yksittäisten huoneiden värisävyt pysyivät yhteinäisinä. Homma sujui muuten hyvin mutta lankkujen mukana hankitun liiman loppuessa jouduimme turvautumaan toiseen merkkiin, joka oli kyllä helpompi levittää mutta ei tuntunut tarttuvan yhtä hyvin. Toivotaan, että pito riittää.

Toinen viime viikkoina edennyt vaihe on ollut seinien maalaaminen ja ikkunoiden pokien kunnostaminen. Susanna huhki ensin monta päivää ehtiäkseen viimeistellä seinien tasoituksen ja maalata ne ennen kuin työt lattian päälystyksen parissa alkoivat. Nyt pokien kolhujen tasoittaminen, vanhojen haljenneiden saumasilikonien korvaaminen ja pikkutarkka maalaaminen ovat sitten seuranneet seinien maalausurakkaa.