Myyntiopas

Jos harkitset asuntosi myymistä,
sinua varmasti kiinnostaa tietää mitä kaikkea asunnon myynti pitää sisällään.

Kiinteistönvälittäjän etsiminen

Välittäjää valitessasi kiinnitä huomiota erityisesti tällä jo myytävänä olevien kohteiden kuviin. Kuvat ovat se millä luodaan asunnostasi hyvä ensivaikutelma potentiaalisille ostajille. Ammattikuvaajien laadukkaat kuvat tuovat esiin asuntosi parhaat puolet ja ne erottuvat selkeästi ohimennen räpsityistä kännykkäkuvista. Kun olet yhteydessä välittäjäehdokkaaseen, kysy kauanko kestää ennen kuin asunto saadaan nettiin näkyville ja sen myynti voi tosissaan alkaa. Samalla kannattaa myös kysyä miten paljon välittäjä hyödyntää digitaalisia markkinointikanavia ja somenäkyvyyttä, joiden molempien merkitys asuntojen välityksessä on jatkuvassa kasvussa. Oleellista on myös tietää kuinka usein välittäjä on valmis asuntoasi esittelemään. Edellä mainittujen asioiden huomioiminen välittäjää valittaessa voi merkittävästi lyhentää asuntosi myyntiaikaa.

House Company käyttää kaikkien kohteidensa kuvaamisessa ammattikuvaajaa. Kohteemme avautuvat myyntiin yleensä alle viikossa, parhaimmillaan muutamassa päivässä. Kehitämme jatkuvasti digitaalisten kanavien hyödyntämistä markkinoinnissa.

Arviokäynti

House Companyn arviokäynti on aina maksuton ja tapahtuu ilman minkäänlaisia sitoumuksia. Arviokäynnin aikana käymme läpi asunnon kunnon ja muita sen myynnin kannalta oleellisia asioita. Keskustelemme myös siitä onko asuntoasi tarvetta stailata myyntiä varten. Tämä tulee usein vastaan erityisesti tyhjien asuntojen kohdalla. Muutamalla valikoidulla huonekalulla pystyt korostamaan tyhjänkin asunnon mielenkiintoisia kohtia ja tuomaan sen tilat paremmin esille. Myytävän asunnon varsinaista remontointia kannattaa harkita tarkkaan, sillä liian kalliin remontin aiheuttamia kustannuksia on vaikea saada takaisin myyntihinnassa. Mikäli kohdetta päädytään remontoimaan, kannattaa suosia neutraalia tyyliä ja värimaailmaa, joka sopii monenlaiseen makuun.

Myyntisopimuksen teko

Ennen kuin yhteistyömme voi alkaa, teemme yhdessä myyntisopimuksen ja sovimme myyntihinnan. Lisäksi puhumme tulevan viikon aikatauluista kuvauksen ja markkinoinnin aloittamisen suhteen.

Meillä edullinen välityspalkkio muodostuu prosenttiosuudesta ja kiinteästä asiakirjakulusta. Välityspalkkio veloitetaan vain toteutuneesta kaupasta.

Yhteydenpito isännöitsijään ja rekistereihin

Tehtyämme kanssasi myyntisopimuksen, välittäjämme tilaa puolestasi isännöitsijältä isännöitsijäntodistuksen sekä asunnon myyntiin tarvittavat muut asiakirjat. Hän sopii valokuvauksen ajankohdan ja hankkii asunnon pohjapiirroksen. Välittäjämme keskustelee myös isännöitsijän kanssa ja selvittää akuutit asiat sekä esim. autopaikkatilanteen yhtiössä.

Kuvaus

Asunnon kuvaus on yksi tärkeimmistä vaiheista sen myynnin kannalta. Siksi House Company käyttää kaikissa kuvauksissa ammattikuvaajaa. Pystyt itse vaikuttamaan paljon kuvauksen onnistumiseen laittamalla asuntosi etukäteen kuvauskuntoon. Välittäjämme opastaa sinua tässä.

Myynnin aloitus

Myynti alkaa yleensä viimeistään kuvausta seuraavana päivänä. Välittäjä on silloin jo sopinut ensiesittelylle ajankohdan myyjän kanssa. Kohde avataan nettiin myytävänä kohteena. Joskus pienet/ hyvin suositut asunnot myydään jo ennen ensiesittelyä. Välittäjä päivittää silloin netissä olevaan myynti-ilmoitukseen, että ensiesittely on peruttu koska myyjä on jo hyväksynyt ostotarjouksen.

Esittely

House Companyn välittäjä hoitaa puolestasi asunnon esittelyn potentiaalisille ostajille. Ennen esittelyä asunto tulee laittaa samanlaiseen kuntoon kuin jos sinulle olisi tulossa vieraita. Välittäjämme pitää sinut ajan tasalla siitä mitä esittelyissä on tapahtunut, mitä kysymyksiä esittelyissä käyneet ovat esittäneet ja miten asunnon myynti kokonaisuudessaan etenee.

Ostotarjousten käsittely

Siinä vaiheessa kun yksi tai useampi asunnosta kiinnostunut on jättänyt ostotarjouksen, välittäjä toimittaa kaikki ostotarjoukset myyjälle. Ostaja on tehnyt tarjouksen joko viralliselle tarjouslomakkeelle paikan päällä asunnossa tai sähköisesti. Ostajan henkilöllisyys on tarkistettu välittäjän toimesta. Nykyisin 95% tarjouksistamme tehdään sähköisesti missä asiakkaan tunnistautumiseen käytetään vahvaa tunnistautumista ja tarjous allekirjoitetaan pankkitunnuksia käyttäen. Sähköinen tarjous mahdollistaa tarjousten operoimisen ostajan ja myyjän osalta paikasta ja ajasta riippumatta esim. mökiltä tai vaikka työmatkalta käsin.

Myyjä voi vastata ostotarjoukseen vastatarjouksella jos hän ei halua hyväksyä ostotarjousta sellaisenaan. Myyjän tulee samalla kuitenkin huomioida, että kun hän tekee vastatarjouksen, ei ostajan tekemä alkuperäinen tarjous ole enää voimassa, vaan nyt tähän myyjän tekemäänvastatarjoukseen odotetaan joko ostajan hyväksyntää tai uutta vastaehdotusta. Kun tarjous on hyväksytty, antaa myyjä tarjoukselle virallisen hyväksynnän joko allekirjoituksellaan tai sähköisesti pankkitunnuksin. Tähän välittäjä antaa selkeät ohjeet.

Kaupantekoajan varaaminen pankista

Kun ostotarjous on hyväksytty, varaa välittäjä ostajan pankista ajan kaupanteolle. Välittäjä ottaa myös yhteyttä myyjän pankkiin ja kertoo missä kaupat tehdään ja tilaa osakekirjan tai kiinteistön panttikirjat kaupantekoajankohdaksi kaupantekopankkiin. House Companylla on asunto-osakkeen kaupassa mahdollisuus myös sähköiseen DIAS-asuntokauppaan, mikäli sekä ostajan että myyjän pankilla on DIAS käytössään ja asunnon ostoon käytetään lainarahoitusta eikä myyjänä ole kuolinpesä tai asiakas jolla on osakekirja itsellään. Koronavirus vauhditti sähköiseen kaupankäyntiin siirtymistä ja meillä n. puolet kaupoista tapahtuu sähköisenä.

Kun kaupanteon ajankohta on varmistunut laatii välittäjä kauppakirjan ja toimittaa sen kaikille osapuolille ja pankeille.

Kaupat

Kaupat hoidetaan ostajan pankissa sovittuna ajankohtana tai jokainen omilla verkkopankkitunnuksilla mikäli käytetään DIAS-sähköistä kauppaa. Asunto luovutetaan ostajalle tarjouksessa sovitun aikataulun mukaisesti. Aikataulu kirjataan tarkkaan myös kauppakirjaan, samoin kuin sanktio, joka laukeaa mikäli aikataulussa ei pysytä.

Asuntokaupassa on yleensä kyseessä yksi asiakkaan elämän suurimmista päätöksistä. Mukana ovat niin suuret rahat kuin tunteetkin. Haluamme olla mukanasi näissä tilanteissa vankalla ammattitaidolla ja tinkimättömällä huolellisuudella.

Toivottavasti tapaamme pian!