Purkutyömaalla

Kuten aikaisemmin tuli luvattua, kerromme teille näin blogin välityksellä omakohtaisista kokemuksistamme 70-luvun omakotitalon remontoinnissa.

Vanhempaa kohdetta remontoittaessa on aina vaikea päättää mitä vanhaa säilyttäisi ja mitä uutta ja omaa toisi mukaan. Toisessa vaakakupissa painaa kunnioitus ajan henkeä kohtaan ja toisessa useimmiten oma viihtyvyys. Meidän osaltamme valinta on ollut meko selkeä. Ainoa mitä jouduimme hiukan pitempään miettimään oli avotakan kohtalo. Se on määrätyllä tavalla ihan sympaattinen mutta lämmitysarvoltaan aika olematon. Niinpä suora sähkölämmitys ja nykyinen energian hinta motivoivat meitä vaihtamaan avotakan varaavaan. Lähtemään joutuvat myös vanha walk-in kylmiö ja kaikki vanhat pintamateriaalit, mukaanlukien vanha mosaiikkiparketti. Myös kylpyhuoneen vaaleansiniset retrokaakelit joutuvat valitettavasti tekemään tilaa modernimmalle ilmeelle.

Mitä sitten päätimme jättää? No. mm. tammiviiluiset väliovet, messinkikahvoineen ja -heloineen, ovat jäämässä vaikka kaipaavatkin vielä kunnostusta. Samoin talossa on muutama alkuperäinen kiinteä valaisin, joista emme halua luopua. Jonkin verran 70-lukua tuomme takaisin myös uusien valaisimien kautta. Merkittävin jäljelle jäävä elementti ovat tietysti ajalle tyypilliset, suuret ja sisätiloille valoisan yleisilmeen antavat, ikkunat.

Purkutyöt lähtivät eilen lauantaina käyntiin yhdeksän hengen iskuryhmän voimin. Päivässä saimme paljon pahaa aikaan. Vaihtolavan täytteeksi päätyivät mm. kaikki vaatehuoneiden kaapistot sekä muutama väliseinä. Keittiöstä on vain muisto jäljellä ja se mitä kylmiöstä jäi jäljellä lähtee tänään. Kylmiö oli ilmeisesti tarkoitettu toimimaan myös väestönsuojana, sillä sen verran tukevat olivat sen rakenteet. Mukava siitä on kuitenkin päästä eroon koska mm. kosteus ja hiiret olivat vuosien saatossa löytäneet tiensä lasivillan ja styrox eristeiden joukkoon.  Ennen kylmiön varsinaista purkua pyysimme kylmälaiteasentajan  tyhjentämään ja viemään pois ongelmajätteeksi luokiteltavat ja terveydelle haitalliset kylmäaineet sekä kompressorin öljyineen.

Muistutetaan nyt vielä, että varovaisuus ja suojautuminen (vaatteet, hanskat, lasit ja hengityssuojaimet aina työvaiheen mukaan) ovat tietysti remonttityömaalla aina tärkeitä. Työmaalla kun voi tapahtua mitä vaan kuten putoavan norsun alle melkein jäänyt poikani joutui todistamaan. Onneksi kyseessä oli kuitenkin purettavan kaapin perukoille unohtunut keramiikkanorsu mutta otsaan osuessaan sekin olisi voinut tehdä ikävää jälkeä.

Seuraavaan kertaan!